Saturday, October 8, 2011

Nädal 6. Wiki-maailm

Selle nädala ülesanne on juba keerulisem - Oletagem, et ühel päeval heliseb telefon ja toru otsas on Wikipedia looja Jimbo Wales küsimusega: "Kuidas võiks Wikipediat veelgi paremaks teha?" Mida talle vastata?

Kõigepealt mainiksin ära, et ise pole Wikipedias ühtegi artiklit lisanud/muutnud, seega ei ole sobiv seda poolt kommenteerima. Kasutan Wikitpediat siiski uue informatsiooni omandamiseks, kui on vaja kiiret ülevaadet millestki. Siin juhiksingi kohe tähelepanu esimesele mõttele - kes garanteerib, et see mis ma loen, toetub kindlatel faktidel. Kuna lehte saavad kõik muuta, võin saada nt. Marsi kohta lugedes, et tegu on Päikesest 2 planeediga millel, eksisteerib on elu. Kuigi antud näite leidmine on üpris ebareaalne, võib selliseid eksitavaid artikleid siiski ette sattuda ning infot tõepähe võtta. Samas ei saa olla ka inimest, kes iga artikli muudatuse juures kontrolliks andmete sisulist õigsust. Kahtluse korral on olemas ju ka teisi usaldusvöörseid allikaid, kus informatsiooni huvipakkuva teema kohta leida. Samas on olemas ka viited info päritolu kohta.

Teisena mainiksin ära Wikipedia visuaalse poole, mis on ilmselt olnud üsna sarnane tema algusajast ning pole kaasa tulnud tänapäevaste lahendustega (nt piltide avamine uuel lehel). Samas on tegemist siiski informatsiooni jagava lehega, seega visuaalne pool ei tohiks siin erilist rolli mängida. Näiteks kui oleks võimalik kasutajatel muuta ka teksti värvi/kujundust, lisada palju erimõõdulisi pilte, siis oleks sealt vajaliku info väljalugemine tülikam, kui nn. algelise kujundusega lehelt.

Seega ei saa öelda, et oleks välja pakkuda idee, mis viiks Wikipediat edasi paremuse poole, küll on aga võimalus arutleda nö. lahtiste küsimuste üle, millele võib lahenduse leida.

No comments:

Post a Comment