Sunday, November 20, 2011

Nädal 12. Jagamiskultuur: motivatsioon, ärimudelid ja häkkerieetika

Ülesandeks on läbi lugeda Eric S. Raymondi Hacker-HOWTO (eesti või inglise keeles) ja kirjuta selle kohta hinnang. Ise lugesin eestikeelset varjanti.

Kohe artikli alguses toodi loomulikult välja kahe mõiste erinevused: häkker ja kräkker ning nende väga tüüpiline segiajamine väljaspool IT valdkonda, või samas ka mõnikord IT vallas. On ju välja toodud artiklis mõistete erinevus ning artikkel keskendub häkerlusele, siis KKK on väga palju küsimusi siiski teise mõiste kohta koos humoorikate vastustega autori poolt.

Üldiselt toob artikkel väga kenasti välja tõeliseks häkkeriks saamise eeldused, andes ka piisavalt lisalinke, liikumaks selles suunas (nt. milliseid keeli osata, andes lisaks mõne tutoriali). Välja tuuakse ka kenasti tüüpilise häkkeri suhtumise, mis küll kindlasti ei ole ammendav, tundub rohkem juhendav (nt. tegeleda võitluskunstitega).

Natuke üleolev tundub olevat, et „tavainimesed“ ärgu segagu häkkerit, aga see selleks. Teiseks kritiseerivaks punktiks oleks häkkeriks olemise nõue, et sa oled häkker siis, kui teised (tuntud) häkkerid on sind nii kutsunud, mis tundub olevat üsna jabur, kuigi autor toob seda mitu korda esile. Kindlasti oled sa ka häkker kui sa vastad muudele nõuetele, ilma et sind häkkeriks kutsutakse (samas puudub siis ju ka igasugune takistuks, miks sind ei kutsutaks häkkeriks). Selle tõin välja, kuna lihtsalt kujutan ette kuidas häkerluse algusaegadest väike häkkerite kogukokond on kasvanud järkjärgult ainult siis, kui senised „liikmed“ sind häkkeriks on kutsunud ehk nö. lubanud sul ringiga liituda.

Üldiselt peaks siiski antud teksti lugema iga IT inimene ning andma sellele oma hinnangu.

No comments:

Post a Comment