Tuesday, November 29, 2011

Nädal 14. Asotsiaalne tarkvara ehk sotsiaalmeedia pahupool

Ülesande sisuks kirjeldada ajaveebis kolme õpetlikku juhtumit manipulatsioonide ja pettuste vallast. Alustuseks mainiks kohe ära, et ise pole ühegi netipettuse ohriks langenud.

Esimeseks juhtumiks tooks välja siis üldlevind spami, mille sisu on enamsti üpris sarnane – vähemalt nendel kirjadel millesse sisse vaadanud olen. Enamasti kas oled midagi võitnud või siis ole hea ja abista. Mõlemal juhul siiski küsitakse mingil ajahetkel ka enda rahalist panust mingisuguse tingumuse täitmiseks, olgu selleks siis kasvõi saatekulud või abi korral toetuse summa. Siiski on üpris selge et see raha ülekandmisel lõppeb kogu protsess ning oodatav tulemus jääb nägemata. Ehk peaks olema üpris skeptiline ning tutvuma taustaga enne, kui teha täiesti tundmatule küsijale endapoolne makse.

Teiseks juhtumiks oleks online-mängude kontode röövimine. Ise küll ohvriks pole langenud, kuid nooruspõlves on ette tulnud juhtumeid, kus küsitakse mängjalt parooli, lubades siis midagi vastutasuks – nt mängjakontole kõrgemat levelit või muud väärtuslikku olenevalt mängust. Kindlasti käib online mängude alla ka püüdlus lapsi petta, kuna nemad ilmselt kogenematusest ei näe petuskeeme nii lihtsalt läbi. Aga eks ka mängude kontod ole nagu ülejäänud kontod, mille paroole ja muid andmeid peaks inimene vaid ise teadma ning neid võõrastele mitte jagama.

Kuna loengumaterjalides on kõik üpriski lahti kirjutatud tegelikult, tooksin viimase näitena vahel tuttavatelt tulevad kirjad enamsati MSNi tundmatute linkidega (kellelt paar korda, kellelt sagedamini). Kuigi ise pole selle põhjusesse siiamaani süübinud, siis tutvumiseks peaks nüüd siiski selgusele jõudma mis täpselt seda põhjustab. Päris konto vargusega ilmselt tegemist ei ole nagu loengus mainitud Google näide, kuid mingisugune troojalane võib küll põhjuseks olla. Igatahes soovitan soojalt ka tuttavate kirjade kahtlustäratavaid linke mitte avama.

Kokkuvõttena mainiks ära et enamus petuskeeme on üldteada, seega on üsnaimestamapanev, kuidas inimesed ikka ja jälle nende ohriteks langevad. Samas on kindlasti palju uuemaid ja nutikamaid võimalusi petturiltel alati olemas, seega tuleks ka seni tundamtute skeemide puhul siiski kainelt mõelda ja pettusi läbi näha, et mitte ohriks langeda.

No comments:

Post a Comment