Sunday, November 13, 2011

Nädal 10. Paragrahvi-papi ja Interneti-põnn: intellektuaalomandi hiilgus ja viletsus

Nädala ülesandeks on anda omapoolne hinnang autorikaitse ja intellektuaalomandi temaatika hetkeseisule. Ütleks alustuseks kohe ära, et väga pädev antud valdkonnas ei ole, üldpilti vast oskan anda.

Üldiselt võib anda ilmselt sellise hinnangu, et püütakse leida aina tõhusamaid meetodeid tagistamaks ükskõik millise loomingu vabalt levimast (juhul kui see polegi loomingu üks eesmärke), kuid tänu tehnoloogilistele võimalustele on see hetkel üpriski lootusetu üritus. Läbi piraatluse levivad ju väga kiirelt nii tarkvara kui ka muu looming, olgu selleks kas muusikateosed, raamatud, filmid, mängud jms. mida on võimalik võrgus levitada. Kõige kurvem seis on hetkel vast muusikal, levivad ju enamik plaate juba enne ametlikku väljalaske kuupäeva intenetis, viimaseks näiteks oleks Rihanna „Talk That Talk“ album, mis lekkis 12.11.2011 aga ametlik tähtaeg on 21.11. Filmide kohta tean näitena „Wolverine“, mis samuti lekkis ligikaudu kuu aega enne esilinastust kinodes, olgugi et film oli siis veel pooliku kvaliteediga vms. Filmid ja muud loomingud leviavad enamasti siiski alles peale ametlikku väljalaske tähtaega.

Taolise kaitstud loomingu vab levik annab aga ju suure tagasilöögi uue loomingu tekkele – võib ju kaduda motivatsioon uue loomingu avalikustamiseks, kui jääb saamata vääriline tasu. Olenevalt loomingust on loojad ju investeerinud oma aega ja raha loomingusse, oodates ka väärilist tasu selle eest (elame ju siiski kapitalistlikus maailmas). Ehk siis vabalt levitatav looming annab enamasti edasiarenemisele pidurdava tagasilöögi. Samasugune pidurdav tagasilöök kerkib üles ka konkurentide vahel, on ju uudistest läbi käinud Apple ja Nokia suur patendisõda, mis kindlasti pidurdab suurfirma edasiarengut, kuna on vaja enne jõuda selgusele patendi rikkumistes.

Üpis raske on öelda kuidas sellist olukorda parandada, vääritakse ju loomingu eest tasu ning igal autoril peab olema võimalus öelda kuidas ja kui suures mahus tema tööd võib levitada, muuta, olgugi et see võib takistada arengut. Samas aga jällegi küsimus miks takistada erinevate seadustega ja ettekirjutustega arengut, edasiareng peaks olema enamasti ju positiivne nähtus. Foorumi arutlusest lähtuvalt oleks üks lahenduseni jõudmise suundi IT teadmistega juriidiline isik. Samas on lahendus rahavaba maailm, kus kõik tegelevad sellega mis meeldib (IT inimeste kohta see vast käibki), samas on ju teada et just raha motiveerib paljusi üldse midagi tegemaks. Võib isegi öelda et tänu rahale ju maailm on selline nagu ta on (õnneks või kahjuks). Seega hea oleks kui keegi käiks välja parema lahenduse, kui minu ulmeline nägemus, mis lahendaks ilmselt ülesandes antud probleemi, kuid tekitakse hulgaliselt uusi.

No comments:

Post a Comment